Belysningskraven för lager skiljer sig åt beroende på om det är automatiserat eller bemannat. Det är även skillnad beroende på vilken arbetsuppgift som utförs.

Plocklager med pallställ och/eller hyllfack

I bemannade plocklager krävs det 150 lux på golvet och 75 lux på fronten av hyllan. Tänk på att detta är medelvärde på de uppmätta ytorna. Det är alltså INTE det lägsta värdet på någon punkt. Det ställs också krav på jämnheten i belysningen, dvs förhållandet mellan lägsta värdet och medelvärdet.
Jämnheten är 0,5 för golv och 0,4 för fronten.

I de gångar som brukar benämnas ”central lagerkorridor” och avser gångar med intensiv trafik är kravet högre och ligger på 300 lux och jämnhet på 0,6. Dessa högre krav på luxvärde gäller även vid arbetsstationer där man packar godset.

Automatiserade lager

I obemannade lager är kravet avsevärt lägre, endast 75 lux. Oftast är det också endast då personer befinner sig i gångarna som detta kravet ställs. Det brukliga är att den automatiserade delen är utförd på ett sånt sätt att man måste bryta en förregling som stoppar maskinerna och tänder ljuset.

Kraven finns i standarden SS-EN 12464-1 och där hittar du även fler krav för andra verksamhetstyper.
Att belysningen ger så pass mycket ljus som krävs, ska din belysningsleverantör kunna presentera i en ljusberäkning.

Du kan kontakta någon av våra belysningsexperter angående vilka krav som gäller för ditt lager och din verksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *